Anda Rasa Tutor Bukan Satu Cita-Cita? Ikuti Kisah Ex-Engineer Ini

  /  
Setiap orang mempunyai cita-cita yang ingin dicapai dan Alhamdulillah aku telah diberi peluang untuk merasai semua itu. Namun sepanjang aku mempunyai kerjaya yang diidam-idamkan, aku merasakan duniaku kosong dan sunyi, hanya dipenuhi dengan tugas-tugas...

Tidak Pernah Terfikir Nak Buat Online Tuition Sebelum Ini Sehingga…

  /  
Awas! Kisah ini agak panjang... Sebelum graduasi, aku telah dilamar oleh sebuah Syarikat Perindustrian sebagai HSE Executive. Berdekatan rumah dan emak, memang rezeki tak disangka-sangka. Permulaan, hati sangat berbunga-bunga. Nekad bekerja dengan jaya nya untuk...

Dapat Tawaran Polis dan PTD, Masih Teruskan Langkah Tutor

  /  
“Kerjaya ini tidak dibina dalam masa sehari tapi ia dibina setiap hari”. Kata-kata ini menjadi pegangan buat diri ini yang dahulunya hanyalah insan biasa dan pernah gagal berkali-kali untuk meletakkan dirinya sebagai seorang pendidik....

‘Inilah Hikmah Kamu Jadi Tutor Ni, Nak..”

  /  
“Belajar tinggi-tinggi tapi mengajar tuisyen je ke”? Ayat ini sudah lali ku dengar, tapi ramai yang tak tahu hikmah menjadi seorang home tutor. Setiap hari doa yang ku pinta hanyalah berikan urusan yang terbaik...

Rahsia Suri Rumah Zero To Hero

  /  
"Bedah potensi diri kita, apa kekuatan sebenar untuk kita teruskan menyumbang kepada pelajar-pelajar". Inilah antara prinsip yang selalu dipegang oleh Akmal Yaacob dalam meneruskan kerjaya sebagai seorang tutor. Beliau dari seorang suri rumah hanya mula...

Apa Impian Anda Sebagai Tutor? (Impian Saya) Inovasi Pendidikan Untuk Kanak-Kanak Seluruh Dunia

  /  
Siapakah saya diatas? Jom kita rungkai bingkisan cerita ini. Bagaimana hendak saya mulakan cerita saya menggapai impian berkhidmat untuk manusia sejagat dengan tenaga dan kudrat yang ada pada diri yang kerdil ini? Apa yang saya...

Dari Pegawai “Air Traffic Control” Kepada Tutor Pro

  /  
Melanjutkan pelajaran di Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor. Sejak 2009 hingga 2012 mengambil jurusan TESL (Teaching English as Second Language). Saya memang memendam impian ingin menjadi seorang pendidik. Mudah cakap nak jadi cikgu daripada kecik....

Apakah Big Why Itu Penting? Lihat Bagaimana Tutor Ini Mengatur Langkah.

  /  
Mula mencari pengalaman sebagai pengajar dengan bekerja sambilan di sebuah pusat tusyen di Seri Kembangan semasa belajar di IPT. Pada ketika itu, tujuannya hanyalah semata-mata bagi mencari duit belanja dan niat untuk membantu keluarga di...

Mengapa Sanggup Berhijrah Daripada Bidang Korporat Kepada Tutoring?

  /  
Sebagai seorang isteri dan ibu kepada 3 orang cahaya mata, setiap hari matlamat kita akan bangun awal pagi untuk mencari rezeki, meninggalkan keselesaan rumah demi membantu keluarga untuk memenuhi keperluan. Tidak kiralah apa-apa pun pekerjaan...

Menjadi Tutor Bukan Kerjaya? Hayati Kisah Jatuh Bangun Cikgu Ini.

  /  
Aku yang masih mendaki. Nama aku Nurfahirah Binti Zaidi Azlan. Mesra dipanggil Ferra atau cikgu Ferra. Seorang anak kampung yang lahir dari sebuah keluarga yang sederhana. Aku merupakan anak sulung daripada lima adik beradik. Semestinya...

Tiga Kategori Piramid Ini Menetukan Tahap Tutor

  /  
Anda merupakan Tutor mahupun Cikgu Tuisyen? Tonton video ini untuk mengetahui anda termasuk dalam ketagori mana.    

Pernah Berimpian Menjadi Doktor, Rupa-rupanya Rezeki Beliau….

  /  
Sesempurna mana pun kita cuba perhalusi perjalanan kehidupan kita di muka bumi ini, yakinlah bahawa Allah akan memberi yang lebih sempurna dan lebih cocok untuk hamba-Nya yang sangat Dia kenali dan sangat Dia sayangi.” Meminati...

Lubuk Emas Industri Tuisyen

  /  
Pencapaian semua A dalam akademik menjadi sasaran ibu bapa di negara ini yang semakin mementingkan pendidikan berkualiti untuk anak-anak mereka. Justeru, tidak hairanlah anak-anak sudah dihantar ke kelas tuisyen seawal Tahun Satu berbanding dahulu hanya...

[My Puzzle] Belajar Sambil Bermain Game Online

  /  
Belajar sambil bermain game adalah salah satu terapi untuk pelajar menghilangkan rasa bosan dan tekanan dalam menuntut ilmu. Biasanya, pelajar akan merungut jika pembelajaran secara formal dan serius terlalu berpanjangan. Fokus mereka juga pasti...

Inspirasi ‘Tamak Pahala’ Membawa Kepada Mengajar Tuisyen

  /  
Di dalam industri ini, saya ibarat seorang bayi yang sedang belajar bertatih. Saya bukanlah seorang sifu untuk mengajar dan menunjuk jalan untuk berjaya, cuma sekadar seorang guru tuisyen biasa yang mempunyai sedikit pengalaman yang...

Menjadi Tutor Bukan Kerjaya? Hayati Kisah Jatuh Bangun Cikgu Ini.

  /  
Aku yang masih mendaki. Nama aku Nurfahirah Binti Zaidi Azlan. Mesra dipanggil Ferra atau cikgu Ferra. Seorang anak kampung yang lahir dari sebuah keluarga yang sederhana. Aku merupakan anak sulung daripada lima adik beradik. Semestinya...

Simposium Tutor Profesional Malaysia #STPM2017

  /  
Perhatian: Adakah anda seorang Tutor atau seorang Usahawan Pendidikan? TERKINI! Formula Kejayaan Sebagai Tutor Profesional & Usahawan Pendidikan Berjaya Bakal Didedahkan Oleh Speaker-Speaker Berpengalaman Dalam Pembelajaran Era Milenium Program Yang Mengumpulkan Tutor & Usahawan Pendidikan Dari Seluruh Malaysia Kini Kembali! Adakah anda mahu memberikan pembelajaran...

Tiada Panggilan Temuduga Bukan Bererti Tiada Harapan Mencipta Kerjaya Sendiri.

  /  
“Doa, mintalah pada Allah pekerjaan yang mulia, diredhai Allah dan yang paling dekat di hati itu..” (Hajah yang disayangi, Azizah, 2018)  Itulah bisikan yang masih diingati hingga saat ini sewaktu menunaikan ibadah umrah bersama ibu...
video

9 Strategi Untuk Berhijrah Dari Tutor Kepada Tutorpreneur

  /  
Apabila kita menjadi menjadi Tutor part time atau full time dan kita sangat ‘passionate’ dengan kerjaya kita tersebut dan ingin melakukan secara full time kerana terdapat permintaan yang banyak dari ibu bapa dan pelajar,...

Mengajar Secara Online Sendu Dan Tidak Mendapat Sambutan?

  /  
Pastinya ramai Tutor yang mengalami permasalahan ini. Perkara ini telah dikenalpasti apabila ketika kita semua dikejutkan dengan Pandemik Covid 19 yang berleluasa pada Mac lalu sehingga dikenakan perintah kawalan pergerakan.