‘Inilah Hikmah Kamu Jadi Tutor Ni, Nak..”

  /  
“Belajar tinggi-tinggi tapi mengajar tuisyen je ke”? Ayat ini sudah lali ku dengar, tapi ramai yang tak tahu hikmah menjadi seorang home tutor. Setiap hari doa yang ku pinta hanyalah berikan urusan yang terbaik...

Rahsia Suri Rumah Zero To Hero

  /  
"Bedah potensi diri kita, apa kekuatan sebenar untuk kita teruskan menyumbang kepada pelajar-pelajar". Inilah antara prinsip yang selalu dipegang oleh Akmal Yaacob dalam meneruskan kerjaya sebagai seorang tutor. Beliau dari seorang suri rumah hanya mula...

Apa Impian Anda Sebagai Tutor? (Impian Saya) Inovasi Pendidikan Untuk Kanak-Kanak Seluruh Dunia

  /  
Siapakah saya diatas? Jom kita rungkai bingkisan cerita ini. Bagaimana hendak saya mulakan cerita saya menggapai impian berkhidmat untuk manusia sejagat dengan tenaga dan kudrat yang ada pada diri yang kerdil ini? Apa yang saya...

Dari Pegawai “Air Traffic Control” Kepada Tutor Pro

  /  
Melanjutkan pelajaran di Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor. Sejak 2009 hingga 2012 mengambil jurusan TESL (Teaching English as Second Language). Saya memang memendam impian ingin menjadi seorang pendidik. Mudah cakap nak jadi cikgu daripada kecik....

Apakah Big Why Itu Penting? Lihat Bagaimana Tutor Ini Mengatur Langkah.

  /  
Mula mencari pengalaman sebagai pengajar dengan bekerja sambilan di sebuah pusat tusyen di Seri Kembangan semasa belajar di IPT. Pada ketika itu, tujuannya hanyalah semata-mata bagi mencari duit belanja dan niat untuk membantu keluarga di...

Mengapa Sanggup Berhijrah Daripada Bidang Korporat Kepada Tutoring?

  /  
Sebagai seorang isteri dan ibu kepada 3 orang cahaya mata, setiap hari matlamat kita akan bangun awal pagi untuk mencari rezeki, meninggalkan keselesaan rumah demi membantu keluarga untuk memenuhi keperluan. Tidak kiralah apa-apa pun pekerjaan...

Menjadi Tutor Bukan Kerjaya? Hayati Kisah Jatuh Bangun Cikgu Ini.

  /  
Aku yang masih mendaki. Nama aku Nurfahirah Binti Zaidi Azlan. Mesra dipanggil Ferra atau cikgu Ferra. Seorang anak kampung yang lahir dari sebuah keluarga yang sederhana. Aku merupakan anak sulung daripada lima adik beradik. Semestinya...

“Pernah Buka Tempat Tuisyen, Tapi Tak Menjadi”

  /  
Pemilik Tuisyen Intensif Mumtaz, yang lebih mesra dikenali sebagai Ustazah Zue dikalangan ibu bapa dan murid. Sebelum ini pernah memegang jawatan sebagai Guru Kafa JAIS selama 6 tahun di salah sebuah sekolah kafa di...

“10 Pusat Tuisyen Tolak Saya Mentah-Mentah!”

  /  
Cikgu Akin nama gelaran yang di beri.Kisah permulaan kerjayanya adalah sebagai seorang Eksekutif Akaun pada tahun 2014, seminggu setelah tamat pengajiannya dalam Diploma Perakaunan. Atas alasan sayang untuk meninggalkan kerjaya yang semakin disukai itu,...

Bunda Moon Melakar Impian Untuk Membina Legasi Sebagai Pendidik

  /  
Bundamoon di sini Mari membaca bicara yang disusun lenggok rapi Kisah Bundamoon mengejar impian yang berintonasi Lirik pentas kehidupan merungkai rahsia diri Apakah bunda masih ada mahkota hati? Bunda berbisik sendiri dalam kesamaran untuk mencari jawapan Apakah pegangan dan landasan...

7 Tip Elakkan Pelajar Bosan Belajar Tuisyen. No. 5 Paling Disukai Pelajar

  /  
Ini merupakah salah satu bab yang terpenting dalam kehidupan seorang Tutor. Ini adalah kerana amat penting untuk kita dan pelajar kita berasa seronok dengan sesi pembelajaran kita. Saya selalu mengingatkan diri saya dan tutor-tutor...

Sebab Mengapa Ibu Bapa Menghantar Anak Mengikuti Tuisyen Yang Perlu Anda Tahu

  /  
Dalam satu survey yang dijalankan oleh pihak Astro Awani, kenapa ibu bapa menghantar anak mereka mengikuti tuisyen, majoriti (63%) mengatakan bahawa mereka ingin memastikan anak mereka memahami matapelajaran. Ini adalah salah satu perkara yang menjadi...

“10 Pusat Tuisyen Tolak Saya Mentah-Mentah!”

  /  
Cikgu Akin nama gelaran yang di beri.Kisah permulaan kerjayanya adalah sebagai seorang Eksekutif Akaun pada tahun 2014, seminggu setelah tamat pengajiannya dalam Diploma Perakaunan. Atas alasan sayang untuk meninggalkan kerjaya yang semakin disukai itu,...

Lelaki Ini Mengajar Tuisyen Sahaja, Tetapi…

  /  
Nama diberi Mohd Arif Asa’ad Bin Johari. Berasal dari Sabak Bernam, Selangor. Saya sudah berkahwin, mempunyai seorang isteri, seorang anak perempuan dan 4 orang anak lelaki. Pengasas Infitah Training & Consultancy.Alhamdulillah, terima kasih Allah...

Anda Rasa Tutor Bukan Satu Cita-Cita? Ikuti Kisah Ex-Engineer Ini

  /  
Setiap orang mempunyai cita-cita yang ingin dicapai dan Alhamdulillah aku telah diberi peluang untuk merasai semua itu. Namun sepanjang aku mempunyai kerjaya yang diidam-idamkan, aku merasakan duniaku kosong dan sunyi, hanya dipenuhi dengan tugas-tugas...

Bagaimana Ingin Membuatkan Pembelajaran Lebih Menyeronokkan?

  /  
Amat penting untuk kita dan pelajar kita berasa seronok dengan sesi pembelajaran kita. Perkara yang paling penting dalam sesi pembelajaran adalah: Approach atau teknik-teknik mengajar dan belajar yang kita gunakan perlu sesuai dengan subjek...

Pengalaman Siswazah Jadi Cikgu Tuisyen

  /  
Sebagai seorang pelajar siswazah sambung belajar sendiri (self-funding), ramai juga bertanya bagaimana aku dapat hidup setahun selama ini? Pertama, tentulah mendapat galakan dan dana daripada ibu bapa. Itu cukup setakat ini aku bercerita. Perjalanan mencari kerja Kedua,...

“Pernah Buka Tempat Tuisyen, Tapi Tak Menjadi”

  /  
Pemilik Tuisyen Intensif Mumtaz, yang lebih mesra dikenali sebagai Ustazah Zue dikalangan ibu bapa dan murid. Sebelum ini pernah memegang jawatan sebagai Guru Kafa JAIS selama 6 tahun di salah sebuah sekolah kafa di...

Apa Yang Best Jadi Home Tutor Tuisyen?

  /  
Best sangat ke jadi Home Tutor ini bang? Haaaa, percayalah kepada anda yang sedang baca perkongsian saya kali ini. “Best sangat ke jadi Home Tutor” ini adalah soalan yang paling popular sekali diajukan kepada mana-mana...

Bina Impian Menjadi Pendidik Sejak Kecil Menjadikan Ustazah Izan Pada Hari Ini

  /  
Ini kisahku sebagai warga pendidik.. Impian menjadi guru terbentuk sejak di bangku sekolah. Apabila menghadapi sesuatu pembelajaran yang best, terus lakar impi nak jadi yang macam cikgu ni nanti, begitu juga sebaliknya. Biarpun pelbagai cita-cita...