“Cikgu ni ajar saya tak faham larh. Masuk Kelas Dia Pun Tak Best!” Tahukah...

  /  
Dialog diatas merupakan dialog yang sering di dengari di kalangan seorang yang bergelar pelajar. Perasaan memberontak untuk tidak memberikan tumpuan di dalam kelas amat tinggi. Alasannya mudah, “saya masuk kelas cikgu, saya tetap tak faham....

Kurang Yakin Mengajar Secara Online Boleh Bantu Pelajar? Cuba Penggunaan Hybrid Learning.

  /  
Terkini PKP dijalankan di beberapa kawasan tertentu. Sememangnya semua pihak akan terkesan termasuk dunia Pendidikan. Pusat Tuisyen kembali gusar dengan keadaan yang berlaku ini. Usahawan Tutor yang baru sahaja sudah mula merasa boleh bernafas sekali...

Mengajar Secara Online Sendu Dan Tidak Mendapat Sambutan?

  /  
Pastinya ramai Tutor yang mengalami permasalahan ini. Perkara ini telah dikenalpasti apabila ketika kita semua dikejutkan dengan Pandemik Covid 19 yang berleluasa pada Mac lalu sehingga dikenakan perintah kawalan pergerakan.

[My Puzzle] Belajar Sambil Bermain Game Online

  /  
Belajar sambil bermain game adalah salah satu terapi untuk pelajar menghilangkan rasa bosan dan tekanan dalam menuntut ilmu. Biasanya, pelajar akan merungut jika pembelajaran secara formal dan serius terlalu berpanjangan. Fokus mereka juga pasti...

[Kahoot Game] Belajar Secara Interaktif

  /  
Kahoot merupakan satu aplikasi pembelajaran secara game yang menyeronokkan, menarik, dan memberikan kesan yang baik walaupun pelajar berada di rumah atau pun di sekolah. Bukan itu sahaja, aplikasi Kahoot mudah untuk diuruskan dan membuatkan pembelajaran...

Cara Bina Peta Minda Dan Carta Aliran Yang Menarik Dan Mudah

  /  
Pembelajaran dalam talian adalah satu inisiatif yang diketengahkan secara serius setelah Malaysia dikejutkan dengan Virus Covid-19. Namun, pembelajaran secara online akan menjadi hambar jika bahan pembelajaran yang digunakan tidak menarik dan membosankan. Jadi, artikel...

Bagaimana Tutor Kekal Relevan Pasca PKP?

  /  
Ramai di antara Tutor, Pengusaha Tuisyen dan Mengaji mengadu bahawa mereka terkesan dengan PKP ini. Ye lah, tak boleh nak mengajar macam biasa...kelas pun tak boleh nak buka lagi. Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, sektor pendidikan...

Bagaimana Ingin Membuatkan Pembelajaran Lebih Menyeronokkan?

  /  
Amat penting untuk kita dan pelajar kita berasa seronok dengan sesi pembelajaran kita. Perkara yang paling penting dalam sesi pembelajaran adalah: Approach atau teknik-teknik mengajar dan belajar yang kita gunakan perlu sesuai dengan subjek...

7 Tip Elakkan Pelajar Bosan Belajar Tuisyen. No. 5 Paling Disukai Pelajar

  /  
Ini merupakah salah satu bab yang terpenting dalam kehidupan seorang Tutor. Ini adalah kerana amat penting untuk kita dan pelajar kita berasa seronok dengan sesi pembelajaran kita. Saya selalu mengingatkan diri saya dan tutor-tutor...

Berminat Menjadi Golongan 10% Tutor Yang Profesional di Malaysia?

  /  
Tutor & Tuisyen Ini Masih Relevankah Di Malaysia? Persoalan yang selalu ditanya kepada saya. Tuisyen ini masih relevankah dengan kurangnya peperiksaan dan fokus pada KBAT? Setelah membuat kajian dengan tutor-tutor guru-guru sekolah, saya menyimpulkan bahawa: ...

Kisah Ajar Tuisyen Untuk Tampung Kehidupan

  /  
Bismillahirahmanirrahim… Moga masa yang diluang untuk menulis di blog ini, mendapat redha Allah. Lama sudah rasanya tidak berceloteh disini. Ini dah nak penghujung bulan 10 dah. Allah..lepas ini bulan Nov, kemudian Dis. Dan masuk tahun baru...

[Kahoot Game] Belajar Secara Interaktif

  /  
Kahoot merupakan satu aplikasi pembelajaran secara game yang menyeronokkan, menarik, dan memberikan kesan yang baik walaupun pelajar berada di rumah atau pun di sekolah. Bukan itu sahaja, aplikasi Kahoot mudah untuk diuruskan dan membuatkan pembelajaran...
video

Empat Formula Tutor Agar Diiktiraf Dan Berjaya

  /  
Ingin mengetahui bagaimana formula untuk menjadi tutor yang diiktiraf serta berjaya dalam bidang ini? Ikuti perkongsian dari Coach Mohd Noor

Mengapa Sanggup Berhijrah Daripada Bidang Korporat Kepada Tutoring?

  /  
Sebagai seorang isteri dan ibu kepada 3 orang cahaya mata, setiap hari matlamat kita akan bangun awal pagi untuk mencari rezeki, meninggalkan keselesaan rumah demi membantu keluarga untuk memenuhi keperluan. Tidak kiralah apa-apa pun pekerjaan...

Tiga Kategori Piramid Ini Menetukan Tahap Tutor

  /  
Anda merupakan Tutor mahupun Cikgu Tuisyen? Tonton video ini untuk mengetahui anda termasuk dalam ketagori mana.    

Pernah Berimpian Menjadi Doktor, Rupa-rupanya Rezeki Beliau….

  /  
Sesempurna mana pun kita cuba perhalusi perjalanan kehidupan kita di muka bumi ini, yakinlah bahawa Allah akan memberi yang lebih sempurna dan lebih cocok untuk hamba-Nya yang sangat Dia kenali dan sangat Dia sayangi.” Meminati...

Lubuk Emas Industri Tuisyen

  /  
Pencapaian semua A dalam akademik menjadi sasaran ibu bapa di negara ini yang semakin mementingkan pendidikan berkualiti untuk anak-anak mereka. Justeru, tidak hairanlah anak-anak sudah dihantar ke kelas tuisyen seawal Tahun Satu berbanding dahulu hanya...

[My Puzzle] Belajar Sambil Bermain Game Online

  /  
Belajar sambil bermain game adalah salah satu terapi untuk pelajar menghilangkan rasa bosan dan tekanan dalam menuntut ilmu. Biasanya, pelajar akan merungut jika pembelajaran secara formal dan serius terlalu berpanjangan. Fokus mereka juga pasti...

Inspirasi ‘Tamak Pahala’ Membawa Kepada Mengajar Tuisyen

  /  
Di dalam industri ini, saya ibarat seorang bayi yang sedang belajar bertatih. Saya bukanlah seorang sifu untuk mengajar dan menunjuk jalan untuk berjaya, cuma sekadar seorang guru tuisyen biasa yang mempunyai sedikit pengalaman yang...

Menjadi Tutor Bukan Kerjaya? Hayati Kisah Jatuh Bangun Cikgu Ini.

  /  
Aku yang masih mendaki. Nama aku Nurfahirah Binti Zaidi Azlan. Mesra dipanggil Ferra atau cikgu Ferra. Seorang anak kampung yang lahir dari sebuah keluarga yang sederhana. Aku merupakan anak sulung daripada lima adik beradik. Semestinya...