“Cikgu ni ajar saya tak faham larh. Masuk Kelas Dia Pun Tak Best!” Tahukah...

  /  
Dialog diatas merupakan dialog yang sering di dengari di kalangan seorang yang bergelar pelajar. Perasaan memberontak untuk tidak memberikan tumpuan di dalam kelas amat tinggi. Alasannya mudah, “saya masuk kelas cikgu, saya tetap tak faham....

Kurang Yakin Mengajar Secara Online Boleh Bantu Pelajar? Cuba Penggunaan Hybrid Learning.

  /  
Terkini PKP dijalankan di beberapa kawasan tertentu. Sememangnya semua pihak akan terkesan termasuk dunia Pendidikan. Pusat Tuisyen kembali gusar dengan keadaan yang berlaku ini. Usahawan Tutor yang baru sahaja sudah mula merasa boleh bernafas sekali...

Mengajar Secara Online Sendu Dan Tidak Mendapat Sambutan?

  /  
Pastinya ramai Tutor yang mengalami permasalahan ini. Perkara ini telah dikenalpasti apabila ketika kita semua dikejutkan dengan Pandemik Covid 19 yang berleluasa pada Mac lalu sehingga dikenakan perintah kawalan pergerakan.

[My Puzzle] Belajar Sambil Bermain Game Online

  /  
Belajar sambil bermain game adalah salah satu terapi untuk pelajar menghilangkan rasa bosan dan tekanan dalam menuntut ilmu. Biasanya, pelajar akan merungut jika pembelajaran secara formal dan serius terlalu berpanjangan. Fokus mereka juga pasti...

[Kahoot Game] Belajar Secara Interaktif

  /  
Kahoot merupakan satu aplikasi pembelajaran secara game yang menyeronokkan, menarik, dan memberikan kesan yang baik walaupun pelajar berada di rumah atau pun di sekolah. Bukan itu sahaja, aplikasi Kahoot mudah untuk diuruskan dan membuatkan pembelajaran...

Cara Bina Peta Minda Dan Carta Aliran Yang Menarik Dan Mudah

  /  
Pembelajaran dalam talian adalah satu inisiatif yang diketengahkan secara serius setelah Malaysia dikejutkan dengan Virus Covid-19. Namun, pembelajaran secara online akan menjadi hambar jika bahan pembelajaran yang digunakan tidak menarik dan membosankan. Jadi, artikel...

Bagaimana Tutor Kekal Relevan Pasca PKP?

  /  
Ramai di antara Tutor, Pengusaha Tuisyen dan Mengaji mengadu bahawa mereka terkesan dengan PKP ini. Ye lah, tak boleh nak mengajar macam biasa...kelas pun tak boleh nak buka lagi. Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, sektor pendidikan...

Bagaimana Ingin Membuatkan Pembelajaran Lebih Menyeronokkan?

  /  
Amat penting untuk kita dan pelajar kita berasa seronok dengan sesi pembelajaran kita. Perkara yang paling penting dalam sesi pembelajaran adalah: Approach atau teknik-teknik mengajar dan belajar yang kita gunakan perlu sesuai dengan subjek...

7 Tip Elakkan Pelajar Bosan Belajar Tuisyen. No. 5 Paling Disukai Pelajar

  /  
Ini merupakah salah satu bab yang terpenting dalam kehidupan seorang Tutor. Ini adalah kerana amat penting untuk kita dan pelajar kita berasa seronok dengan sesi pembelajaran kita. Saya selalu mengingatkan diri saya dan tutor-tutor...

Berminat Menjadi Golongan 10% Tutor Yang Profesional di Malaysia?

  /  
Tutor & Tuisyen Ini Masih Relevankah Di Malaysia? Persoalan yang selalu ditanya kepada saya. Tuisyen ini masih relevankah dengan kurangnya peperiksaan dan fokus pada KBAT? Setelah membuat kajian dengan tutor-tutor guru-guru sekolah, saya menyimpulkan bahawa: ...

Cara Mencari Duit Tambahan Dengan Tuisyen

  /  
Sedikit sebanyak nak share macam mana nak dapat Extra Money. Apa yang aku nak share kat sini bukanlah melibatkan MLM, jual barang, busines internet, dan sewaktu dengannya...tetapi cara ini aku dah praktikkan lama jugaklah. Bila...

Bagaimana Tutor Kekal Relevan Pasca PKP?

  /  
Ramai di antara Tutor, Pengusaha Tuisyen dan Mengaji mengadu bahawa mereka terkesan dengan PKP ini. Ye lah, tak boleh nak mengajar macam biasa...kelas pun tak boleh nak buka lagi. Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, sektor pendidikan...

Adakah Anda Perlu Kelayakan Sebagai Cikgu Tuisyen?

  /  
Jika anda hendak menjadi tentera perlu ada kelayakan minima yang diperlukan. Sama juga, untuk menjadi Cikgu Tuisyen yang berjaya, anda perlu ada kelayakan untuk bergelar Cikgu Tuisyen. 5 perkara saya telah nyatakan dibawah:  1. Minat 'Born as a...

Dari Pegawai “Air Traffic Control” Kepada Tutor Pro

  /  
Melanjutkan pelajaran di Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor. Sejak 2009 hingga 2012 mengambil jurusan TESL (Teaching English as Second Language). Saya memang memendam impian ingin menjadi seorang pendidik. Mudah cakap nak jadi cikgu daripada kecik....

5 Isu Istimewa Pelajar Yang Seorang Pendidik Perlu Fahami

  /  
Peranan seorang pendidik sebenarnya bukan hanya sekadar mengajar, memberi ilmu ataupun memastikan murid memahami apa yang di ajar. Tugas seorang pendidik samada seorang guru mahupun tutor lebih meluas lagi sebenarnya.  Salah satu perkara yang...

Buntu Bagaimana Nak Mulakan Kerjaya Tutor? Lihat Kisah Perkongsian Permulaan Tutor Ini.

  /  
Bermula sendiri pada cuti semester pertengahan tahun 2011, dicadangkan oleh seorang rakan universiti sambil rakan tersebut membantu membuat iklan. Ketika itu, mendapat pengalaman baru mengedarkan iklan dari rumah ke rumah. Kelas pertama yang diadakan...

Bagaimana Ingin Membuat Pendaftaran Pusat Tuisyen di Malaysia

  /  
Apakah perkara yang perlu diketahui untuk membuat pendaftaran Pusat Tuisyen? Pendaftaran perlu dilakukan melalui Pegawai Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) yang berhampiran. Permohonan perlu mendapat kelulusan daripada Unit Swasta, JPN. Selepas mendapat kelulusan sementara (tempoh 1 tahun) untuk...

Cara Bina Peta Minda Dan Carta Aliran Yang Menarik Dan Mudah

  /  
Pembelajaran dalam talian adalah satu inisiatif yang diketengahkan secara serius setelah Malaysia dikejutkan dengan Virus Covid-19. Namun, pembelajaran secara online akan menjadi hambar jika bahan pembelajaran yang digunakan tidak menarik dan membosankan. Jadi, artikel...

Wanita Ini Berkongsi Kepentingan Menguruskan Kewangan Tutor Sejak Dari Awal

  /  
Menjadi home tutor secara perseorangan dan menjadi pendiri bisnes home tuition adalah dua cabang yang berbeza. Paling kerata dari sudut kos. Sebagai home tutor perseorangan memerlukan kos yang minima seperti kos perjalanan ke rumah klien...

Apakah Big Why Itu Penting? Lihat Bagaimana Tutor Ini Mengatur Langkah.

  /  
Mula mencari pengalaman sebagai pengajar dengan bekerja sambilan di sebuah pusat tusyen di Seri Kembangan semasa belajar di IPT. Pada ketika itu, tujuannya hanyalah semata-mata bagi mencari duit belanja dan niat untuk membantu keluarga di...