Adakah Anda Perlu Kelayakan Sebagai Cikgu Tuisyen?

  /  
Jika anda hendak menjadi tentera perlu ada kelayakan minima yang diperlukan. Sama juga, untuk menjadi Cikgu Tuisyen yang berjaya, anda perlu ada kelayakan untuk bergelar Cikgu Tuisyen. 5 perkara saya telah nyatakan dibawah:  1. Minat 'Born as a...

Lelaki Ini Mengajar Tuisyen Sahaja, Tetapi…

  /  
Nama diberi Mohd Arif Asa’ad Bin Johari. Berasal dari Sabak Bernam, Selangor. Saya sudah berkahwin, mempunyai seorang isteri, seorang anak perempuan dan 4 orang anak lelaki. Pengasas Infitah Training & Consultancy.Alhamdulillah, terima kasih Allah...

Pengalaman Siswazah Jadi Cikgu Tuisyen

  /  
Sebagai seorang pelajar siswazah sambung belajar sendiri (self-funding), ramai juga bertanya bagaimana aku dapat hidup setahun selama ini? Pertama, tentulah mendapat galakan dan dana daripada ibu bapa. Itu cukup setakat ini aku bercerita. Perjalanan mencari kerja Kedua,...

Apa Yang Best Jadi Home Tutor Tuisyen?

  /  
Best sangat ke jadi Home Tutor ini bang? Haaaa, percayalah kepada anda yang sedang baca perkongsian saya kali ini. “Best sangat ke jadi Home Tutor” ini adalah soalan yang paling popular sekali diajukan kepada mana-mana...

Cara Mencari Duit Tambahan Dengan Tuisyen

  /  
Sedikit sebanyak nak share macam mana nak dapat Extra Money. Apa yang aku nak share kat sini bukanlah melibatkan MLM, jual barang, busines internet, dan sewaktu dengannya...tetapi cara ini aku dah praktikkan lama jugaklah. Bila...

Adakah Anda Perlu Kelayakan Sebagai Cikgu Tuisyen?

  /  
Jika anda hendak menjadi tentera perlu ada kelayakan minima yang diperlukan. Sama juga, untuk menjadi Cikgu Tuisyen yang berjaya, anda perlu ada kelayakan untuk bergelar Cikgu Tuisyen. 5 perkara saya telah nyatakan dibawah:  1. Minat 'Born as a...

5 Isu Istimewa Pelajar Yang Seorang Pendidik Perlu Fahami

  /  
Peranan seorang pendidik sebenarnya bukan hanya sekadar mengajar, memberi ilmu ataupun memastikan murid memahami apa yang di ajar. Tugas seorang pendidik samada seorang guru mahupun tutor lebih meluas lagi sebenarnya.  Salah satu perkara yang...

Bagaimana Ingin Membuat Pendaftaran Pusat Tuisyen di Malaysia

  /  
Apakah perkara yang perlu diketahui untuk membuat pendaftaran Pusat Tuisyen? Pendaftaran perlu dilakukan melalui Pegawai Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) yang berhampiran. Permohonan perlu mendapat kelulusan daripada Unit Swasta, JPN. Selepas mendapat kelulusan sementara (tempoh 1 tahun) untuk...

Wanita Ini Berkongsi Kepentingan Menguruskan Kewangan Tutor Sejak Dari Awal

  /  
Menjadi home tutor secara perseorangan dan menjadi pendiri bisnes home tuition adalah dua cabang yang berbeza. Paling kerata dari sudut kos. Sebagai home tutor perseorangan memerlukan kos yang minima seperti kos perjalanan ke rumah klien...

7 Formula Pengurusan Unggul Bisnes Pendidikan Yang Perlu Anda Fahami

  /  
Jika anda merupakan seorang Tutor mahupun Usahawan Pendidikan, 7 Formula Pengurusan Unggul ini dapat membantu anda untuk pergi lebih jauh lagi dalam bidang ini.   Financial Pengurusan kewangan amat penting walaupun kita bermula seorang. Kita tak...

Kisah Ajar Tuisyen Untuk Tampung Kehidupan

  /  
Bismillahirahmanirrahim… Moga masa yang diluang untuk menulis di blog ini, mendapat redha Allah. Lama sudah rasanya tidak berceloteh disini. Ini dah nak penghujung bulan 10 dah. Allah..lepas ini bulan Nov, kemudian Dis. Dan masuk tahun baru...