Tiga Rahsia Meningkatkan Kredit Value Pendidik

  /  
Nilai atau pun value di miliki oleh setiap individu. Namun, nilai yang ada pada diri setiap individu tidak boleh diubah oleh orang awam atau orang sekelilingnya. Menerusi Dictio.id, nilai (value) ialah harga, penghargaan...

Mengajar Secara Online Sendu Dan Tidak Mendapat Sambutan?

  /  
Pastinya ramai Tutor yang mengalami permasalahan ini. Perkara ini telah dikenalpasti apabila ketika kita semua dikejutkan dengan Pandemik Covid 19 yang berleluasa pada Mac lalu sehingga dikenakan perintah kawalan pergerakan.

[My Puzzle] Belajar Sambil Bermain Game Online

  /  
Belajar sambil bermain game adalah salah satu terapi untuk pelajar menghilangkan rasa bosan dan tekanan dalam menuntut ilmu. Biasanya, pelajar akan merungut jika pembelajaran secara formal dan serius terlalu berpanjangan. Fokus mereka juga pasti...

[Kahoot Game] Belajar Secara Interaktif

  /  
Kahoot merupakan satu aplikasi pembelajaran secara game yang menyeronokkan, menarik, dan memberikan kesan yang baik walaupun pelajar berada di rumah atau pun di sekolah. Bukan itu sahaja, aplikasi Kahoot mudah untuk diuruskan dan membuatkan pembelajaran...

Cara Bina Peta Minda Dan Carta Aliran Yang Menarik Dan Mudah

  /  
Pembelajaran dalam talian adalah satu inisiatif yang diketengahkan secara serius setelah Malaysia dikejutkan dengan Virus Covid-19. Namun, pembelajaran secara online akan menjadi hambar jika bahan pembelajaran yang digunakan tidak menarik dan membosankan. Jadi, artikel...

Bagaimana Tutor Kekal Relevan Pasca PKP?

  /  
Ramai di antara Tutor, Pengusaha Tuisyen dan Mengaji mengadu bahawa mereka terkesan dengan PKP ini. Ye lah, tak boleh nak mengajar macam biasa...kelas pun tak boleh nak buka lagi. Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, sektor pendidikan...

Bagaimana Ingin Membuatkan Pembelajaran Lebih Menyeronokkan?

  /  
Amat penting untuk kita dan pelajar kita berasa seronok dengan sesi pembelajaran kita. Perkara yang paling penting dalam sesi pembelajaran adalah: Approach atau teknik-teknik mengajar dan belajar yang kita gunakan perlu sesuai dengan subjek...

7 Tip Elakkan Pelajar Bosan Belajar Tuisyen. No. 5 Paling Disukai Pelajar

  /  
Ini merupakah salah satu bab yang terpenting dalam kehidupan seorang Tutor. Ini adalah kerana amat penting untuk kita dan pelajar kita berasa seronok dengan sesi pembelajaran kita. Saya selalu mengingatkan diri saya dan tutor-tutor...

Berminat Menjadi Golongan 10% Tutor Yang Profesional di Malaysia?

  /  
Tutor & Tuisyen Ini Masih Relevankah Di Malaysia? Persoalan yang selalu ditanya kepada saya. Tuisyen ini masih relevankah dengan kurangnya peperiksaan dan fokus pada KBAT? Setelah membuat kajian dengan tutor-tutor guru-guru sekolah, saya menyimpulkan bahawa: ...

Dari Tutor Kini Beliau Sudah Memiliki Centre Sendiri

  /  
“DARI TUTOR BIASA MENGAJAR SECARA SAMBILAN, WANITA INI BUKTIKAN BELIAU MAMPU BERJAYA & ADA BISNES TUISYEN SENDIRI” “Saya bermula dari menjadi tutor secara sambilan. Disebabkan minat yang mendalam terhadap dunia pendidikan, saya berangan-angan nak buka...

7 Tip Elakkan Pelajar Bosan Belajar Tuisyen. No. 5 Paling Disukai Pelajar

  /  
Ini merupakah salah satu bab yang terpenting dalam kehidupan seorang Tutor. Ini adalah kerana amat penting untuk kita dan pelajar kita berasa seronok dengan sesi pembelajaran kita. Saya selalu mengingatkan diri saya dan tutor-tutor...

Sebab Mengapa Ibu Bapa Menghantar Anak Mengikuti Tuisyen Yang Perlu Anda Tahu

  /  
Dalam satu survey yang dijalankan oleh pihak Astro Awani, kenapa ibu bapa menghantar anak mereka mengikuti tuisyen, majoriti (63%) mengatakan bahawa mereka ingin memastikan anak mereka memahami matapelajaran. Ini adalah salah satu perkara yang menjadi...

Lelaki Ini Mengajar Tuisyen Sahaja, Tetapi…

  /  
Nama diberi Mohd Arif Asa’ad Bin Johari. Berasal dari Sabak Bernam, Selangor. Saya sudah berkahwin, mempunyai seorang isteri, seorang anak perempuan dan 4 orang anak lelaki. Pengasas Infitah Training & Consultancy.Alhamdulillah, terima kasih Allah...

Bagaimana Ingin Membuatkan Pembelajaran Lebih Menyeronokkan?

  /  
Amat penting untuk kita dan pelajar kita berasa seronok dengan sesi pembelajaran kita. Perkara yang paling penting dalam sesi pembelajaran adalah: Approach atau teknik-teknik mengajar dan belajar yang kita gunakan perlu sesuai dengan subjek...

Pengalaman Siswazah Jadi Cikgu Tuisyen

  /  
Sebagai seorang pelajar siswazah sambung belajar sendiri (self-funding), ramai juga bertanya bagaimana aku dapat hidup setahun selama ini? Pertama, tentulah mendapat galakan dan dana daripada ibu bapa. Itu cukup setakat ini aku bercerita. Perjalanan mencari kerja Kedua,...

Apa Yang Best Jadi Home Tutor Tuisyen?

  /  
Best sangat ke jadi Home Tutor ini bang? Haaaa, percayalah kepada anda yang sedang baca perkongsian saya kali ini. “Best sangat ke jadi Home Tutor” ini adalah soalan yang paling popular sekali diajukan kepada mana-mana...

Cara Mencari Duit Tambahan Dengan Tuisyen

  /  
Sedikit sebanyak nak share macam mana nak dapat Extra Money. Apa yang aku nak share kat sini bukanlah melibatkan MLM, jual barang, busines internet, dan sewaktu dengannya...tetapi cara ini aku dah praktikkan lama jugaklah. Bila...

Bagaimana Tutor Kekal Relevan Pasca PKP?

  /  
Ramai di antara Tutor, Pengusaha Tuisyen dan Mengaji mengadu bahawa mereka terkesan dengan PKP ini. Ye lah, tak boleh nak mengajar macam biasa...kelas pun tak boleh nak buka lagi. Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, sektor pendidikan...

Adakah Anda Perlu Kelayakan Sebagai Cikgu Tuisyen?

  /  
Jika anda hendak menjadi tentera perlu ada kelayakan minima yang diperlukan. Sama juga, untuk menjadi Cikgu Tuisyen yang berjaya, anda perlu ada kelayakan untuk bergelar Cikgu Tuisyen. 5 perkara saya telah nyatakan dibawah:  1. Minat 'Born as a...

5 Isu Istimewa Pelajar Yang Seorang Pendidik Perlu Fahami

  /  
Peranan seorang pendidik sebenarnya bukan hanya sekadar mengajar, memberi ilmu ataupun memastikan murid memahami apa yang di ajar. Tugas seorang pendidik samada seorang guru mahupun tutor lebih meluas lagi sebenarnya.  Salah satu perkara yang...