7 Keistimewaan Membina Kerjaya Sebagai Tutor Tuisyen & Al-Quran!

  /  
Jadi tutor tuisyen & Quran ni banyak keistimewaannya. Anda yang ada terfikir nak bina kerjaya sebagai tutor boleh baca ni dulu... Saya kongsikan kenapa anda perlu jadi Tutor. 1- Permintaan Yang ‘Mencurah-curah’. Sekarang ni, permintaan untuk tutor secara...

Bahang #STPM2021 Semakin Terasa! Apa Kelainan & Istimewanya Tahun Ini?

  /  
“The Revolution of Digitalization” telah diangkat untuk menjadi tema pada kali ini. Saban tahun, pengasasnya akan sedaya upaya memberi nafas baru agar #STPM kekal segar dan dapat memberi input baru kepada semua peserta. Tidak hairan,...

Formula 3P Untuk Kekal Bertahan Dalam Bidang Pendidikan

  /  
Throwback #STPM2020 yang lepas, Coach Mohd Noor, Pengasas CMN Digylearn, CMN Academy & Komuniti Tutor Profesional Malaysia, telah berkongsi Formula 3P Untuk Kekal Bertahan Dalam Bidang Pendidikan. 1. Passion Minat mengajar sahaja tidak mencukupi. Seseorang itu...

Tiga Rahsia Meningkatkan Kredit Value Pendidik

  /  
Nilai atau pun value di miliki oleh setiap individu. Namun, nilai yang ada pada diri setiap individu tidak boleh diubah oleh orang awam atau orang sekelilingnya Menerusi Dictio.id, nilai (value) ialah harga, penghargaan...

Pegangan Diri Sejak Kecil ‘Never be Second’, Menjadikan Ustazah Anum Nak Berikan Terbaik Kepada...

  /  
Saya Anum Suraya binti Yahaya. Sejenis manusia yang dilahirkan untuk sentiasa menjadi juara dalam segala sesuatu. Tapi mudah juga kecewa kalau tidak dapat mencapai jangkaan pencapaian untuk diri sendiri. Mungkin kerana sejak dibangku sekolah, setiap...

Maths Susah? Jom Ikuti Kisah Sir Raj Menjadikan Matematik Menarik

  /  
Siapakah diri ini? Berasal daripada pekan kecil Tg. Rambutan Perak, Raj atau lebih dikenali sebagai Tutor Raj, merupakan seorang bekas Jurutera Kimia. Pengalaman bekerja didalam bidang Kejuruteraan ini, Raj memanfaatkan sepenuhnya aplikasi  kegunaan sesuatu...

Pernah Berimpian Menjadi Doktor, Rupa-rupanya Rezeki Beliau….

  /  
Sesempurna mana pun kita cuba perhalusi perjalanan kehidupan kita di muka bumi ini, yakinlah bahawa Allah akan memberi yang lebih sempurna dan lebih cocok untuk hamba-Nya yang sangat Dia kenali dan sangat Dia sayangi.” Meminati...

Tiada Panggilan Temuduga Bukan Bererti Tiada Harapan Mencipta Kerjaya Sendiri.

  /  
“Doa, mintalah pada Allah pekerjaan yang mulia, diredhai Allah dan yang paling dekat di hati itu..” (Hajah yang disayangi, Azizah, 2018)  Itulah bisikan yang masih diingati hingga saat ini sewaktu menunaikan ibadah umrah bersama ibu...

Buntu Bagaimana Nak Mulakan Kerjaya Tutor? Lihat Kisah Perkongsian Permulaan Tutor Ini.

  /  
Bermula sendiri pada cuti semester pertengahan tahun 2011, dicadangkan oleh seorang rakan universiti sambil rakan tersebut membantu membuat iklan. Ketika itu, mendapat pengalaman baru mengedarkan iklan dari rumah ke rumah. Kelas pertama yang diadakan...

Bina Impian Menjadi Pendidik Sejak Kecil Menjadikan Ustazah Izan Pada Hari Ini

  /  
Ini kisahku sebagai warga pendidik.. Impian menjadi guru terbentuk sejak di bangku sekolah. Apabila menghadapi sesuatu pembelajaran yang best, terus lakar impi nak jadi yang macam cikgu ni nanti, begitu juga sebaliknya. Biarpun pelbagai cita-cita...

Kisah Ajar Tuisyen Untuk Tampung Kehidupan

  /  
Bismillahirahmanirrahim… Moga masa yang diluang untuk menulis di blog ini, mendapat redha Allah. Lama sudah rasanya tidak berceloteh disini. Ini dah nak penghujung bulan 10 dah. Allah..lepas ini bulan Nov, kemudian Dis. Dan masuk tahun baru...

[Kahoot Game] Belajar Secara Interaktif

  /  
Kahoot merupakan satu aplikasi pembelajaran secara game yang menyeronokkan, menarik, dan memberikan kesan yang baik walaupun pelajar berada di rumah atau pun di sekolah. Bukan itu sahaja, aplikasi Kahoot mudah untuk diuruskan dan membuatkan pembelajaran...
video

Empat Formula Tutor Agar Diiktiraf Dan Berjaya

  /  
Ingin mengetahui bagaimana formula untuk menjadi tutor yang diiktiraf serta berjaya dalam bidang ini? Ikuti perkongsian dari Coach Mohd Noor

Mengapa Sanggup Berhijrah Daripada Bidang Korporat Kepada Tutoring?

  /  
Sebagai seorang isteri dan ibu kepada 3 orang cahaya mata, setiap hari matlamat kita akan bangun awal pagi untuk mencari rezeki, meninggalkan keselesaan rumah demi membantu keluarga untuk memenuhi keperluan. Tidak kiralah apa-apa pun pekerjaan...

Tiga Kategori Piramid Ini Menetukan Tahap Tutor

  /  
Anda merupakan Tutor mahupun Cikgu Tuisyen? Tonton video ini untuk mengetahui anda termasuk dalam ketagori mana.    

Pernah Berimpian Menjadi Doktor, Rupa-rupanya Rezeki Beliau….

  /  
Sesempurna mana pun kita cuba perhalusi perjalanan kehidupan kita di muka bumi ini, yakinlah bahawa Allah akan memberi yang lebih sempurna dan lebih cocok untuk hamba-Nya yang sangat Dia kenali dan sangat Dia sayangi.” Meminati...

Lubuk Emas Industri Tuisyen

  /  
Pencapaian semua A dalam akademik menjadi sasaran ibu bapa di negara ini yang semakin mementingkan pendidikan berkualiti untuk anak-anak mereka. Justeru, tidak hairanlah anak-anak sudah dihantar ke kelas tuisyen seawal Tahun Satu berbanding dahulu hanya...

[My Puzzle] Belajar Sambil Bermain Game Online

  /  
Belajar sambil bermain game adalah salah satu terapi untuk pelajar menghilangkan rasa bosan dan tekanan dalam menuntut ilmu. Biasanya, pelajar akan merungut jika pembelajaran secara formal dan serius terlalu berpanjangan. Fokus mereka juga pasti...

Inspirasi ‘Tamak Pahala’ Membawa Kepada Mengajar Tuisyen

  /  
Di dalam industri ini, saya ibarat seorang bayi yang sedang belajar bertatih. Saya bukanlah seorang sifu untuk mengajar dan menunjuk jalan untuk berjaya, cuma sekadar seorang guru tuisyen biasa yang mempunyai sedikit pengalaman yang...

Menjadi Tutor Bukan Kerjaya? Hayati Kisah Jatuh Bangun Cikgu Ini.

  /  
Aku yang masih mendaki. Nama aku Nurfahirah Binti Zaidi Azlan. Mesra dipanggil Ferra atau cikgu Ferra. Seorang anak kampung yang lahir dari sebuah keluarga yang sederhana. Aku merupakan anak sulung daripada lima adik beradik. Semestinya...