Tiga Rahsia Meningkatkan Kredit Value Pendidik

  /  
Nilai atau pun value di miliki oleh setiap individu. Namun, nilai yang ada pada diri setiap individu tidak boleh diubah oleh orang awam atau orang sekelilingnya Menerusi Dictio.id, nilai (value) ialah harga, penghargaan...

Pegangan Diri Sejak Kecil ‘Never be Second’, Menjadikan Ustazah Anum Nak Berikan Terbaik Kepada...

  /  
Saya Anum Suraya binti Yahaya. Sejenis manusia yang dilahirkan untuk sentiasa menjadi juara dalam segala sesuatu. Tapi mudah juga kecewa kalau tidak dapat mencapai jangkaan pencapaian untuk diri sendiri. Mungkin kerana sejak dibangku sekolah, setiap...

Maths Susah? Jom Ikuti Kisah Sir Raj Menjadikan Matematik Menarik

  /  
Siapakah diri ini? Berasal daripada pekan kecil Tg. Rambutan Perak, Raj atau lebih dikenali sebagai Tutor Raj, merupakan seorang bekas Jurutera Kimia. Pengalaman bekerja didalam bidang Kejuruteraan ini, Raj memanfaatkan sepenuhnya aplikasi  kegunaan sesuatu...

Pernah Berimpian Menjadi Doktor, Rupa-rupanya Rezeki Beliau….

  /  
Sesempurna mana pun kita cuba perhalusi perjalanan kehidupan kita di muka bumi ini, yakinlah bahawa Allah akan memberi yang lebih sempurna dan lebih cocok untuk hamba-Nya yang sangat Dia kenali dan sangat Dia sayangi.” Meminati...

Tiada Panggilan Temuduga Bukan Bererti Tiada Harapan Mencipta Kerjaya Sendiri.

  /  
“Doa, mintalah pada Allah pekerjaan yang mulia, diredhai Allah dan yang paling dekat di hati itu..” (Hajah yang disayangi, Azizah, 2018)  Itulah bisikan yang masih diingati hingga saat ini sewaktu menunaikan ibadah umrah bersama ibu...

Buntu Bagaimana Nak Mulakan Kerjaya Tutor? Lihat Kisah Perkongsian Permulaan Tutor Ini.

  /  
Bermula sendiri pada cuti semester pertengahan tahun 2011, dicadangkan oleh seorang rakan universiti sambil rakan tersebut membantu membuat iklan. Ketika itu, mendapat pengalaman baru mengedarkan iklan dari rumah ke rumah. Kelas pertama yang diadakan...

Bina Impian Menjadi Pendidik Sejak Kecil Menjadikan Ustazah Izan Pada Hari Ini

  /  
Ini kisahku sebagai warga pendidik.. Impian menjadi guru terbentuk sejak di bangku sekolah. Apabila menghadapi sesuatu pembelajaran yang best, terus lakar impi nak jadi yang macam cikgu ni nanti, begitu juga sebaliknya. Biarpun pelbagai cita-cita...

Anda Rasa Tutor Bukan Satu Cita-Cita? Ikuti Kisah Ex-Engineer Ini

  /  
Setiap orang mempunyai cita-cita yang ingin dicapai dan Alhamdulillah aku telah diberi peluang untuk merasai semua itu. Namun sepanjang aku mempunyai kerjaya yang diidam-idamkan, aku merasakan duniaku kosong dan sunyi, hanya dipenuhi dengan tugas-tugas...

Tidak Pernah Terfikir Nak Buat Online Tuition Sebelum Ini Sehingga…

  /  
Awas! Kisah ini agak panjang... Sebelum graduasi, aku telah dilamar oleh sebuah Syarikat Perindustrian sebagai HSE Executive. Berdekatan rumah dan emak, memang rezeki tak disangka-sangka. Permulaan, hati sangat berbunga-bunga. Nekad bekerja dengan jaya nya untuk...

Dapat Tawaran Polis dan PTD, Masih Teruskan Langkah Tutor

  /  
“Kerjaya ini tidak dibina dalam masa sehari tapi ia dibina setiap hari”. Kata-kata ini menjadi pegangan buat diri ini yang dahulunya hanyalah insan biasa dan pernah gagal berkali-kali untuk meletakkan dirinya sebagai seorang pendidik....

Wanita Ini Berkongsi Kepentingan Menguruskan Kewangan Tutor Sejak Dari Awal

  /  
Menjadi home tutor secara perseorangan dan menjadi pendiri bisnes home tuition adalah dua cabang yang berbeza. Paling kerata dari sudut kos. Sebagai home tutor perseorangan memerlukan kos yang minima seperti kos perjalanan ke rumah klien...

Apakah Big Why Itu Penting? Lihat Bagaimana Tutor Ini Mengatur Langkah.

  /  
Mula mencari pengalaman sebagai pengajar dengan bekerja sambilan di sebuah pusat tusyen di Seri Kembangan semasa belajar di IPT. Pada ketika itu, tujuannya hanyalah semata-mata bagi mencari duit belanja dan niat untuk membantu keluarga di...

7 Formula Pengurusan Unggul Bisnes Pendidikan Yang Perlu Anda Fahami

  /  
Jika anda merupakan seorang Tutor mahupun Usahawan Pendidikan, 7 Formula Pengurusan Unggul ini dapat membantu anda untuk pergi lebih jauh lagi dalam bidang ini.   Financial Pengurusan kewangan amat penting walaupun kita bermula seorang. Kita tak...

Maths Susah? Jom Ikuti Kisah Sir Raj Menjadikan Matematik Menarik

  /  
Siapakah diri ini? Berasal daripada pekan kecil Tg. Rambutan Perak, Raj atau lebih dikenali sebagai Tutor Raj, merupakan seorang bekas Jurutera Kimia. Pengalaman bekerja didalam bidang Kejuruteraan ini, Raj memanfaatkan sepenuhnya aplikasi  kegunaan sesuatu...

Kisah Ajar Tuisyen Untuk Tampung Kehidupan

  /  
Bismillahirahmanirrahim… Moga masa yang diluang untuk menulis di blog ini, mendapat redha Allah. Lama sudah rasanya tidak berceloteh disini. Ini dah nak penghujung bulan 10 dah. Allah..lepas ini bulan Nov, kemudian Dis. Dan masuk tahun baru...

[Kahoot Game] Belajar Secara Interaktif

  /  
Kahoot merupakan satu aplikasi pembelajaran secara game yang menyeronokkan, menarik, dan memberikan kesan yang baik walaupun pelajar berada di rumah atau pun di sekolah. Bukan itu sahaja, aplikasi Kahoot mudah untuk diuruskan dan membuatkan pembelajaran...
video

Empat Formula Tutor Agar Diiktiraf Dan Berjaya

  /  
Ingin mengetahui bagaimana formula untuk menjadi tutor yang diiktiraf serta berjaya dalam bidang ini? Ikuti perkongsian dari Coach Mohd Noor

Mengapa Sanggup Berhijrah Daripada Bidang Korporat Kepada Tutoring?

  /  
Sebagai seorang isteri dan ibu kepada 3 orang cahaya mata, setiap hari matlamat kita akan bangun awal pagi untuk mencari rezeki, meninggalkan keselesaan rumah demi membantu keluarga untuk memenuhi keperluan. Tidak kiralah apa-apa pun pekerjaan...

Tiga Kategori Piramid Ini Menetukan Tahap Tutor

  /  
Anda merupakan Tutor mahupun Cikgu Tuisyen? Tonton video ini untuk mengetahui anda termasuk dalam ketagori mana.    

Pernah Berimpian Menjadi Doktor, Rupa-rupanya Rezeki Beliau….

  /  
Sesempurna mana pun kita cuba perhalusi perjalanan kehidupan kita di muka bumi ini, yakinlah bahawa Allah akan memberi yang lebih sempurna dan lebih cocok untuk hamba-Nya yang sangat Dia kenali dan sangat Dia sayangi.” Meminati...