Tiga Rahsia Meningkatkan Kredit Value Pendidik

  /  
Nilai atau pun value di miliki oleh setiap individu. Namun, nilai yang ada pada diri setiap individu tidak boleh diubah oleh orang awam atau orang sekelilingnya. Menerusi Dictio.id, nilai (value) ialah harga, penghargaan...

Pegangan Diri Sejak Kecil ‘Never be Second’, Menjadikan Ustazah Anum Nak Berikan Terbaik Kepada...

  /  
Saya Anum Suraya binti Yahaya. Sejenis manusia yang dilahirkan untuk sentiasa menjadi juara dalam segala sesuatu. Tapi mudah juga kecewa kalau tidak dapat mencapai jangkaan pencapaian untuk diri sendiri. Mungkin kerana sejak dibangku sekolah, setiap...

Maths Susah? Jom Ikuti Kisah Sir Raj Menjadikan Matematik Menarik

  /  
Siapakah diri ini? Berasal daripada pekan kecil Tg. Rambutan Perak, Raj atau lebih dikenali sebagai Tutor Raj, merupakan seorang bekas Jurutera Kimia. Pengalaman bekerja didalam bidang Kejuruteraan ini, Raj memanfaatkan sepenuhnya aplikasi  kegunaan sesuatu...

Pernah Berimpian Menjadi Doktor, Rupa-rupanya Rezeki Beliau….

  /  
Sesempurna mana pun kita cuba perhalusi perjalanan kehidupan kita di muka bumi ini, yakinlah bahawa Allah akan memberi yang lebih sempurna dan lebih cocok untuk hamba-Nya yang sangat Dia kenali dan sangat Dia sayangi.” Meminati...

Tiada Panggilan Temuduga Bukan Bererti Tiada Harapan Mencipta Kerjaya Sendiri.

  /  
“Doa, mintalah pada Allah pekerjaan yang mulia, diredhai Allah dan yang paling dekat di hati itu..” (Hajah yang disayangi, Azizah, 2018)  Itulah bisikan yang masih diingati hingga saat ini sewaktu menunaikan ibadah umrah bersama ibu...

Buntu Bagaimana Nak Mulakan Kerjaya Tutor? Lihat Kisah Perkongsian Permulaan Tutor Ini.

  /  
Bermula sendiri pada cuti semester pertengahan tahun 2011, dicadangkan oleh seorang rakan universiti sambil rakan tersebut membantu membuat iklan. Ketika itu, mendapat pengalaman baru mengedarkan iklan dari rumah ke rumah. Kelas pertama yang diadakan...

Bina Impian Menjadi Pendidik Sejak Kecil Menjadikan Ustazah Izan Pada Hari Ini

  /  
Ini kisahku sebagai warga pendidik.. Impian menjadi guru terbentuk sejak di bangku sekolah. Apabila menghadapi sesuatu pembelajaran yang best, terus lakar impi nak jadi yang macam cikgu ni nanti, begitu juga sebaliknya. Biarpun pelbagai cita-cita...

Anda Rasa Tutor Bukan Satu Cita-Cita? Ikuti Kisah Ex-Engineer Ini

  /  
Setiap orang mempunyai cita-cita yang ingin dicapai dan Alhamdulillah aku telah diberi peluang untuk merasai semua itu. Namun sepanjang aku mempunyai kerjaya yang diidam-idamkan, aku merasakan duniaku kosong dan sunyi, hanya dipenuhi dengan tugas-tugas...

Tidak Pernah Terfikir Nak Buat Online Tuition Sebelum Ini Sehingga…

  /  
Awas! Kisah ini agak panjang... Sebelum graduasi, aku telah dilamar oleh sebuah Syarikat Perindustrian sebagai HSE Executive. Berdekatan rumah dan emak, memang rezeki tak disangka-sangka. Permulaan, hati sangat berbunga-bunga. Nekad bekerja dengan jaya nya untuk...

Dapat Tawaran Polis dan PTD, Masih Teruskan Langkah Tutor

  /  
“Kerjaya ini tidak dibina dalam masa sehari tapi ia dibina setiap hari”. Kata-kata ini menjadi pegangan buat diri ini yang dahulunya hanyalah insan biasa dan pernah gagal berkali-kali untuk meletakkan dirinya sebagai seorang pendidik....

Pengalaman Siswazah Jadi Cikgu Tuisyen

  /  
Sebagai seorang pelajar siswazah sambung belajar sendiri (self-funding), ramai juga bertanya bagaimana aku dapat hidup setahun selama ini? Pertama, tentulah mendapat galakan dan dana daripada ibu bapa. Itu cukup setakat ini aku bercerita. Perjalanan mencari kerja Kedua,...

“Pernah Buka Tempat Tuisyen, Tapi Tak Menjadi”

  /  
Pemilik Tuisyen Intensif Mumtaz, yang lebih mesra dikenali sebagai Ustazah Zue dikalangan ibu bapa dan murid. Sebelum ini pernah memegang jawatan sebagai Guru Kafa JAIS selama 6 tahun di salah sebuah sekolah kafa di...

Apa Yang Best Jadi Home Tutor Tuisyen?

  /  
Best sangat ke jadi Home Tutor ini bang? Haaaa, percayalah kepada anda yang sedang baca perkongsian saya kali ini. “Best sangat ke jadi Home Tutor” ini adalah soalan yang paling popular sekali diajukan kepada mana-mana...

Bina Impian Menjadi Pendidik Sejak Kecil Menjadikan Ustazah Izan Pada Hari Ini

  /  
Ini kisahku sebagai warga pendidik.. Impian menjadi guru terbentuk sejak di bangku sekolah. Apabila menghadapi sesuatu pembelajaran yang best, terus lakar impi nak jadi yang macam cikgu ni nanti, begitu juga sebaliknya. Biarpun pelbagai cita-cita...

Cara Mencari Duit Tambahan Dengan Tuisyen

  /  
Sedikit sebanyak nak share macam mana nak dapat Extra Money. Apa yang aku nak share kat sini bukanlah melibatkan MLM, jual barang, busines internet, dan sewaktu dengannya...tetapi cara ini aku dah praktikkan lama jugaklah. Bila...

Bagaimana Tutor Kekal Relevan Pasca PKP?

  /  
Ramai di antara Tutor, Pengusaha Tuisyen dan Mengaji mengadu bahawa mereka terkesan dengan PKP ini. Ye lah, tak boleh nak mengajar macam biasa...kelas pun tak boleh nak buka lagi. Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, sektor pendidikan...

Adakah Anda Perlu Kelayakan Sebagai Cikgu Tuisyen?

  /  
Jika anda hendak menjadi tentera perlu ada kelayakan minima yang diperlukan. Sama juga, untuk menjadi Cikgu Tuisyen yang berjaya, anda perlu ada kelayakan untuk bergelar Cikgu Tuisyen. 5 perkara saya telah nyatakan dibawah:  1. Minat 'Born as a...

Dari Pegawai “Air Traffic Control” Kepada Tutor Pro

  /  
Melanjutkan pelajaran di Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor. Sejak 2009 hingga 2012 mengambil jurusan TESL (Teaching English as Second Language). Saya memang memendam impian ingin menjadi seorang pendidik. Mudah cakap nak jadi cikgu daripada kecik....

5 Isu Istimewa Pelajar Yang Seorang Pendidik Perlu Fahami

  /  
Peranan seorang pendidik sebenarnya bukan hanya sekadar mengajar, memberi ilmu ataupun memastikan murid memahami apa yang di ajar. Tugas seorang pendidik samada seorang guru mahupun tutor lebih meluas lagi sebenarnya.  Salah satu perkara yang...

Buntu Bagaimana Nak Mulakan Kerjaya Tutor? Lihat Kisah Perkongsian Permulaan Tutor Ini.

  /  
Bermula sendiri pada cuti semester pertengahan tahun 2011, dicadangkan oleh seorang rakan universiti sambil rakan tersebut membantu membuat iklan. Ketika itu, mendapat pengalaman baru mengedarkan iklan dari rumah ke rumah. Kelas pertama yang diadakan...